Gastronomski centar uz Novčicu

Objavljeno: 29/09/2016

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja, u Muzeju Like u Gospiću mlada gospićanka Antonija Galac koja je praktički izišla iz studentskih klupa Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, predstavila je projekt  Gastronomskog centra. Fenomenalna ideja, spremna za zaživjeti. Jesu li naši lokalni čelnici, gospodarstvenici i pripadnici političkih elita spremni podržati ovakav projekt?

GOSPIĆ- Lički gastronomski centar u Gospiću? Kako lijepo to zvuči. A još kada idejno rješenje dođe iz glave i ruku mlade gospićanke,arhitektice zvuči još i ljepše. Pogotovo kada  nam u vrijeme kada sve više mladih odlazi iz Hrvatske s jednom takvom idejom dođe osoba tek izišla iz studentskih klupa. A našim političkim elitama puna su usta mladih, toga kako im treba dati priliku da žive ovdje i ostvare svoje snove i ideje. Vidjeti ćemo hoće li iste te političke elite pomoći Antoniji Galac da ostvari svoju ideju i svoj san i napravi nešto po čemu bi Gospić bio definitivno poznat i čime bi grad na Novčici sigurno dobio jedan veliki gastronomski i turistički adut. A upravo na Novčici, odnosno uz nju Antonija planira ili bi željela graditi Lički gastronomski centar.  Antonija Galac, magistra, inženjerka arhitekture, završila je Arhitektonski fakultet u Zagrebu. U Gospiću živi u zgradi uz obalu Novčice. U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja svoj projekt predstavila je u Malom salonu Muzeja Like u Gospiću. Po završetku dvije prezentacije, jer zbog velike gužve brojni građani nisu uspjeli čuti prvu manifestaciju s Antonijom smo prošetali kroz centar Gospića do potencijalne lokacije Gastronomskog centra. Za Gospić smatra da je grad predivnih arhitektonskih rješenja, grad s puno mogućnosti,ali nažalost i pokojim promašenim arhitektonskim rješenjem. A prostor u staroj jezgri grada uz rijeku Novčicu Antoniju pomalo fascinira.  „Stalno razmišljam kako je ovaj prostor uz rijeku kvalitetan i pun potencijala, ali u isto vrijeme nedefiniran, zapušten , a iako je u centru grada nije prepoznat. Rijetke su prilike kada u centru grada imate prirodu u kojoj možete uživati. Zbog stila života ljudi to cijene“- govori nam Antonija i navodi primjerice Graz ili Ljubljanu kao gradove koji žive na rijeci,a Gospić kao da bježi od rijeke. Gastronomski centar, smatra Antonija itekako treba, jer treba nam nešto što imamo cijelu godinu, a ne primjerice nešto kao Jesen u Lici što živi svega dva ili tri dana. Ona želi da u tom centru manji proizvođači prezentiraju i prodaju svoje proizvode, da bude restoran koji bi radio samo ličku hranu i otkrivao neke i zaboravljene recepte. „Ljudi bi se učili kuhati tradicijske recepte, tu bi u Ugostiteljska škola mogla imati nastavu. Ima puno potencijala,a prostor se može maksimalno i multifunkcionalno koristiti. Ima puno mogućnosti, izbor je samo na mašti“- kaže Antonija. Tijekom prezentacije u Muzeju Like moglo se čuti da je njena ideja utopija. „Utopija može biti iz tog razloga što sam ja radila izmjene GUP-a. Naime ovaj prostor na kojemu bi bio moj projekt u privatnom je vlasništvu i namijenjen je za zelenu površinu. Trenutno je to voćnjak,ali u centru grada nedopustivo je da postoji ovakav prostor koji nije iskorišten“- govori nam Antonija. Prostor je to uz Murkovića mlin, uz bent, uz šetalište koje je trenutno asfaltirano, Antonija planira produžiti i trenutno gradsko šetalište preko prometnice i spustiti ga do Novčice. Uistinu divna ideja koja traži ulagače i investitore da se ostvari. Ona smatra da se s dobrim projektom sredstva mogu povući i iz Europske Unije. Spremna je ona svoju ideju prepraviti i  prebaciti je pješačkim mostom na drugu stranu Novčice. Spremna je i na neku potpuno drugu lokaciju. Nadamo se da će uspjeti u svojoj ideji i da će u Gospiću, iz projekta Antonije Galac zaživjeti Gastronomski centar. Investitori pripremite se, ideja je odlična i spremna za ulaganje.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima