Tonino Picula u Lovincu organizira radionicu
Objavljeno: 13/10/2016LOVINAC- Ured zastupnika Tonina Picule u Lovincu će održati četvrti ciklus radionica o zaštiti hrvatskih autohtonih proizvoda. Za to je posebno zanimljivo mjesto upravo Lovinac, općina u kojoj je zaštićen Lički krumpir. Okrugli stol „EU politike kvalitete: alati ruralnog razvoja“ održat će se u petak, 14. listopada u Domu kulture u 10 sati i 30 minuta, a radionice za proizvođače u poslijepodnevim satima. „Nakon Dubrovnika, Šibenika, Rovinja i Zagreba, ova radionica bit će posvećena ne samo proceduri zaštite proizvoda na europskoj razini već i predstavljanju modela i primjera dobrih praksi kako koristiti zaštitu proizvoda kao integralan dio ruralnog razvoja“- doznajemo iz ureda Tonina Picule.
Zlouporabe imena “Lički krumpir” okupile su tradicionalne proizvođače i potaknule ih na projekt zaštite imena, ali i brenda, na nacionalnoj i europskoj razini. Nakon višegodišnjeg truda Udruge proizvođača Ličkog krumpira, danas se proizvodi oko 250 tona zaštićenog Ličkog krumpira i to je zaustavilo propast proizvodnje krumpira u Lici.
Uz zastupnika Tonina Piculu koji na procesu zaštite autohtonih proizvoda radi od početka mandata u Europskom parlamentu, svoja će iskustva podijeliti načelnik općine Lovinac Hrvoje Račić, Ana Marušić Lisac iz Biotechnicona, Ante Madir iz Klastera hrvatskog pršuta, Blanka Sinčić Pulić iz Istarske županije, Ivo Kara-Pešić iz Udruge Kinookus i Jelena Mikin iz udruge Tavan je javan.
U sklopu okruglog stola održat će se i predstavljanje priručnika „Autohtoni proizvodi i oznake kvalitete Europske unije: od ideje do realizacije“ kojeg je priredio Ured zastupnika Picule. Priručnik je namijenjen prvenstveno proizvođačima, ali i svima onima koji tek razmišljaju o tome da se uključe u proces zaštite proizvoda.
„Tri smo godine prikupljali iskustva s terena, slušali probleme koji muče proizvođače i zatim sve to objedinili u ovom Priručniku. To je kolekcija iskustava onih koji su kroz taj proces prošli, upozorava na probleme na koje se može naići, ali i sumira kvalitetna rješenja za ostale proizvođače koji tek misle krenuti u proces zaštite“, poručio je zastupnik Picula.
“Hrvatskoj ide sve bolje, trenutno je 12. od 28 zemalja članica EU po broju proizvoda u DOOR bazi. Cilj je svake ovakve radionice osnažiti male i srednje proizvođače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda jer je iz mjeseca u mjesec vidljivo da napori oko zaštite autohtonih proizvoda u Hrvatskoj daju rezultate“, dodao je Picula.
Hrvatska trenutno ima 14 zaštićenih proizvoda na razini EU – Korčulansko maslinovo ulje i Paška janjetina posljednji su dobili oznaku zaštićenih proizvoda, a ostali su Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut, Ogulinski kiseli kupus, Lički krumpir, Poljički soparnik, Krčko maslinovo ulje, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Zagorski puran i Baranjski kulen.