Uz nikad više problema svinjokolja se ipak “zahuktava”

Objavljeno: 25/11/2023

GOSPIĆ- Ovogodišnja svinjokolja u cijeloj Hrvatskoj teško se odvija. Ličko selo propada i sve je manje obitelji koje svinje uzgajaju barem za svoje potrebe. Zbog Afričke svinjske kuge dio Hrvatske izuzet je od prodaje i transporta svinja, a to naravno utječe i na kupce. Stanovništvo nam je sve starije, ali čini se i sve komotnije pa je svinjokolju najlakše “obaviti” u trgovačkim centrima gdje su redovi pred mesnicama sve veći, ali nažalost tako i cijene. Ipak, malo su se spustile i temperature zraka pa svinjokolja, u kolikim tolikim razmjerima pomalo kreće. Svinjokolja  se pomalo zahuktava i na području Gospića, Perušića, Lovinca i Karlobaga, ali ipak polako što zbog ne previše hladnog vremena, ali i zbog novih ograničenja. Kada je u pitanju broj uzoraka na analizu na trihinelozu, što je odličan pokazatelj koliko se svinja uzgaja ili kupuje živo, unatrag 10 godina bilo je 8 do 10,000 uzoraka u mjesec dana, lani je bilo oko 2,000 a sada i manje i zbog sve starijih domaćinstava, ali i zbog ASK koja je i ustrašila i zbunila uzgajivače. Doktor veterine Tomislav Rukavina iz gospićke veterinarske ambulante  kaže nam da je radno vrijeme ambulante  od 7 do 16 sati uključujući i subotu, nedjeljom 9 do 11 sati. Ljudi uglavnom već znaju da treba donijeti komad mesa od ošita veličine otprilike kutije šibica. Cijena pregleda po uzorku je  6,65 eura, za  divljač  15,06 eura,a mogu se donijeti na analizu i  mesni pripravci, primjerice  kobasice, i tu je cijena  18,25 eura. Kod domaćih svinja u zadnje četiri godine bila su dva pozitivna uzorka, kod divljači znatno više. Savjet je uvijek da se radi analiza, pogotovo kod obitelji koji vole jesti termički neobrađeno meso (kobasice, pršuti, plećke). Inače zbog ASK-a  svinje se bez problema mogu kupovati u županijama koje nisu u zoni ograničenja, a u tim zonama samo gospodarstva s kategorijom tri mogu obavljati prijevoz unutar županija, a ove druge kategorije mogu dovesti i samo izvršiti klanje na svom imanju, ali bez daljnjeg premještanja mesa. Treba kod kupnje živih svinja obratiti pažnju na sumnjive pokazatelje, primjerice, ležanje, odbijanje hrane, fleke na tijelu,  plavljenje ušiju ili repa. Čim se to primijeti na svinji  treba se javiti ambulanti. Savjet je onima koji će se baviti svinjama u budućnosti da  kategoriziraju svoja imanja, a pogotovo jer do kraja godine to plaća država,a kasnije će ići na račun vlasnika. Država sufinancira i predaju  pronađenih, mrtvih, ali zaraženih divljih svinja u prirodi.

Milan Tomašević

Možda Vas zanima